Hollandse Erwtensoep

erwtensoep

Erwtensoep! Dat is echt een favoriet van mij. Van veel Nederlanders denk ik. Ik heb het ook geserveerd aan vrienden uit Zuid-Amerika, en het is een van de weinig echt Hollandse maaltijden waar zij enthousiast over zijn. Erwtensoep is makkelijk te maken maar kost wel wat tijd. Je kan de soep ook alvast een dag van te voren maken, dan trekt de smaak goed in alle ingrediënten en is de soep des te lekkerder de dag erna.

Het originele recept van erwtensoep bevat allerlei “restvlees producten”, deze moderne variant maak ik met schouderkarbonades. Deze variant heeft ook geen bouillonblokjes, alles dus puur en zelf gemaakt!

Ik bestel mijn boodschappen op AH.nl en haal het dan op bij een Pick Up Point dichtbij. Zo kan ik in alle rust plannen wat we deze week gaan eten en het zonder afleidingen, voordelig en snel online bestellen. Misschien zit er ook wel wat lekkers in de Bonus!

Naam Hollandse erwtensoep
Moeilijkheid Medium
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale bereidingsduur ongeveer 55 minuten
Vegetarisch Nee

Ingrediënten voor 2 liter soep

Dit is genoeg voor een maaltijd voor 4 personen.

  • 350 gram spliterwten
  • 1 eetlepel zout
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje
  • 1 knolselderij
  • 2 kleine preisen
  • 25 g verse selderij
  • 1 rookworst, bijvoorbeeld Veluwse of Gelderse

Bereiding van erwtensoep

  1. Doe 1,5 liter water in een soeppan
  2. Voeg het zout, de karbonades, laurier en de erwten toe
  3. Laat 20 minuten koken
  4. Snij tijdens het laten koken de knolselderij in dobbelsteentjes
  5. Was de blokjes met stromend water
  6. Snij de preien in ringen en was ze goed af in een vergiet
  7. Snij het blad van de selderij in kleine stukjes
  8. Haal het laurierblaadje uit de soep (als je hem terug kan vinden, anders vind je hem wel in de soepkommen)
  9. Haal de karbonades uit de soeppan en verwijder het bot
  10. Snij de karbonades in kleine stukjes en doe het terug in de pan
  11. Doe de prei en knolselderij in de pan
  12. Bewaar een kwart van de selderijblaadjes ter garneering en doe de rest ook in de pan
  13. Snij de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep
  14. Kook het geheel nog 20 minuten, blijf roeren
  15. Serveer in kommen en garneer met de overgebleven selderij
  16. Voilà! Hollandse erwtensoep!