Franse uiensoep is een heerlijke soep gemaakt met uien, knoflook, bloem en kaas. Heerlijk als voorafje, maar met wat geroosterd stokbrood ook een fantastische maaltijd.
Naam | Franse uiensoep |
Moeilijkheid | Medium |
Voorbereidingstijd | 20 minuten |
Kooktijd | 30 minuten (incl. water laten koken) |
Totale bereidingsduur | 50 minuten |
Vegetarisch | Ja, indien gekozen wordt voor groentebouillon |
Ingrediënten Franse uiensoep
Dit geeft ongeveer 1,5 liter soep.
- 500 gram uien
- 80 gram kaas (liefst Gruyère of oude kaas)
- 2 teentjes knoflook
- 30 gram bloem (of 1 grote eetlepel)
- 1 blokje voor een liter runder- of kippenbouillon (indien vegetarisch: groentebouillon)
- 1 takje tijm
- een blaadje laurier
- Ongeveer 30 gram boter
- Naar smaak peper en zout
Bereiding van de soep
- Snij uien in hele dunne ringen en de knoflook in hele kleine stukjes
- Rasp de kaas
- Doe de boter in een soeppan met dikke bodem en bak de uien hierin op laag vuur
- Voeg de knoflook en de bloem toe aan de uien
- Voeg 1 liter heet water met het bouillonblokje toe en roer goed
- Voeg het laurierblad en het takje tijm toe
- Laat de soep zo’n 20 minuten heel zachtjes doorkoken
- Vis het laurierblaadje en het takje tijm voorzichtig weer uit de soep
- Voeg peper en zout toe naar smaak
- Strooi de geraspte kaas over de soep nadat je het in kommetjes hebt geschept
- Zet de kommetjes soep even onder de grill als je de kaas graag goudbruin en knapperig wilt
- Voilà! Franse uiensoep!