franse-uiensoep

Franse uiensoep is een heerlijke soep gemaakt met uien, knoflook, bloem en kaas. Heerlijk als voorafje, maar met wat geroosterd stokbrood ook een fantastische maaltijd.

Naam Franse uiensoep
Moeilijkheid Medium
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 30 minuten (incl. water laten koken)
Totale bereidingsduur 50 minuten
Vegetarisch Ja, indien gekozen wordt voor groentebouillon

Ingrediënten Franse uiensoep

Dit geeft ongeveer 1,5 liter soep.

  • 500 gram uien
  • 80 gram kaas (liefst Gruyère of oude kaas)
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram bloem (of 1 grote eetlepel)
  • 1 blokje voor een liter runder- of kippenbouillon (indien vegetarisch: groentebouillon)
  • 1 takje tijm
  • een blaadje laurier
  • Ongeveer 30 gram boter
  • Naar smaak peper en zout

Bereiding van de soep

  1. Snij uien in hele dunne ringen en de knoflook in hele kleine stukjes
  2. Rasp de kaas
  3. Doe de boter in een soeppan met dikke bodem en bak de uien hierin op laag vuur
  4. Voeg de knoflook en de bloem toe aan de uien
  5. Voeg 1 liter heet water met het bouillonblokje toe en roer goed
  6. Voeg het laurierblad en het takje tijm toe
  7. Laat de soep zo’n 20 minuten heel zachtjes doorkoken
  8. Vis het laurierblaadje en het takje tijm voorzichtig weer uit de soep
  9. Voeg peper en zout toe naar smaak
  10. Strooi de geraspte kaas over de soep nadat je het in kommetjes hebt geschept
  11. Zet de kommetjes soep even onder de grill als je de kaas graag goudbruin en knapperig wilt
  12. Voilà! Franse uiensoep!

Misschien ook een ander lekker recept voor jou?
Bekijk het recept voor: | Kippenbouillon