Rundvleesbouillon dient als basis voor heel veel soorten groente- en vleessoepen. Zelf bouillon trekken kost tijd, maar in tegenstelling tot bouillonblokjes bevat het geen conserveermiddelen of andere toevoegingen en is helemaal zelf gemaakt!
Je kan deze rundvleesbouillon maken met merkpijpen, dat is het bot van runderen met daarin het merg. Door lang te koken geeft het merg een heerlijke smaak af. Hier maak je absoluut de lekkerste bouillon en soep mee! Je kan ook soepvlees gebruiken, dat geeft ook een heerlijke smaak af en je kan het vlees na het maken van de bouillon terug in de soep doen.
Naam | Rundvleesbouillon |
Moeilijkheid | Makkelijk |
Voorbereidingstijd | 10 minuten |
Kooktijd | 3 uur (incl. water laten koken) |
Totale bereidingsduur | ongeveer 3 uur en 10 minuten |
Vegetarisch | Nee |
Ingrediënten zelfgemaakte rundvleesbouillon
Met de volgende ingrediënten maak je ongeveer 1 liter bouillon. Verdubbel de ingrediënten voor 2 liter bouillon.
- 300 gram rundvlees of soepvlees, of 500 gram mergpijpen
- 1 prei
- 1 ui
- 100 gram wortels
- 2 stelen bladselderij
- 2 hele laurierbladeren
- peper en zout naar smaak
Bereiding vleesbouillon
- Snij de ui, selderij, wortel en de prei in kleine stukjes
- Snij het rundvlees of soepvlees in kleine stukjes. Als je grote delen wilt toevoegen, kan dat ook. Als je mergpijpen wilt gebruiken, kan je ze gewoon in hun geheel toevoegen.
- Doe 1,8 liter water (het zal indampen tot ongeveer 1 liter bouillon) in een soeppan voeg het vlees hieraan toe
- Breng het aan de kook en schep het schuim wat aan de bovenkant van de soep verschijnt er af. Dit zijn eiwitten die uit het vlees komen.
- Voeg alle groenten, selderij en laurierblaadjes toe
- Wanneer het water kookt kan je het vuur laag draaien en de soep nog 3 uur zachtjes trekken, het mag maar heel zachtjes koken
- Giet de soep door een zeef zodat alle grote onderdelen achter blijven in de zeef. Als je graag hele heldere bouillon wilt, kan je het ook filteren door een dunne theedoek of kaasdoek.
- Als je vlees hebt gebruikt, voeg dan het vlees terug aan de bouillon. Als je mergpijpen hebt gebruikt kan je die gewoon verwijderen. Alle grote stukjes uit de soep kan je weggooien.
- Breng de soep op smaak met zout en peper
- Voilà! Vleesbouillon!
Heerlijk om zo te eten, of om te gebruiken als basis voor andere soepen.