colombiaanse-ajiaco

Colombiaanse ajiaco is in Nederland niet bekend, maar in Colombia is het een nationaal gerecht. Iedereen kent het, vooral in de hoofdstad Bogotá. Het is een stevige maaltijdsoep met eenvoudige ingrediënten. Het kan wel moeilijk zijn om Guasca kruiden in Nederland te vinden, maar sommige toko’s verkopen dit.

Je spreekt ajiaco trouwens uit als “Ajakko” of “A-hi-jakko”. Iedere Colombiaan zal dit gerecht kennen, helemaal als ze uit de hoofdstad Bogotá komen. Deze soep is niet pittig en is een echt goed vullende maaltijdsoep. Je serveert het in de kommen met crème fraîche en kappertjes er op.

Naam Ajiaco uit Colombia
Moeilijkheid Medium
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 50 minuten (incl. water laten koken)
Totale bereidingsduur 80 minuten
Vegetarisch Nee

Ingrediënten voor Colombiaanse ajiaco soep

Ingrediënten Hoeveelheid voor 1,5 liter soep
Aardappel vastkokend ongeveer 400 gram
Aardappel kruimig ongeveer 300 gram
Kappertjes Een potje
Olijfolie of boter 2 eetlepels / klontjes
Kip met bot 500 gram, mag ook kipfilet
Tomaat 4 stuks
Ui 4 stuks
Crème Fraiche 200 ml
Zout Naar smaak
Guasca kruiden Beetje
 Mais aan de kolf  3 kolven

Bereiding van ajiaco soep

  1. Snij de ui en tomaat in kleine stukjes
  2. Bak de ui en tomaat in wat olie (dit heet hogao, spreek uit “ow-gauw” zonder de Nederlandse g-klank)
  3. Snij de aardappels in kleine stukjes
  4. Snij de kolven in 4 stukken
  5. Kook de grote stukken kip in een pan met ongeveer 1 à 1,5 liter water
  6. Laat dit ongeveer 20 minuten koken
  7. Haal de kip uit de pan met kokend water
  8. Voeg de aardappels toe aan het water waar de kip net in zat
  9. Trek het vlees van de kip in reepjes van de botten en doe het vlees terug in de pan
  10. Doe de tomaat en ui mix (hogao) in de pan met kip, water en aardappel
  11. Voeg de stukken maiskolf toe
  12. Laat dit een half uur doorkoken, voeg naar smaak zout toe
  13. Schep de soep in kommetjes
  14. Doe een flinke schep crème fraîche in iedere kom
  15. Zet een potje kappertjes op tafel, zodat iedereen zelf kappertjes in de soep kan scheppen
  16. Voilà! Colombiaanse ajiaco!

Misschien ook een ander lekker recept voor jou?
Bekijk het recept voor: Puntpaprika soep | Pompoensoep