Colombiaanse ajiaco is in Nederland niet bekend, maar in Colombia is het een nationaal gerecht. Iedereen kent het, vooral in de hoofdstad Bogotá. Het is een stevige maaltijdsoep met eenvoudige ingrediënten. Het kan wel moeilijk zijn om Guasca kruiden in Nederland te vinden, maar sommige toko’s verkopen dit.
Je spreekt ajiaco trouwens uit als “Ajakko” of “A-hi-jakko”. Iedere Colombiaan zal dit gerecht kennen, helemaal als ze uit de hoofdstad Bogotá komen. Deze soep is niet pittig en is een echt goed vullende maaltijdsoep. Je serveert het in de kommen met crème fraîche en kappertjes er op.
Naam | Ajiaco uit Colombia |
Moeilijkheid | Medium |
Voorbereidingstijd | 30 minuten |
Kooktijd | 50 minuten (incl. water laten koken) |
Totale bereidingsduur | 80 minuten |
Vegetarisch | Nee |
Ingrediënten voor Colombiaanse ajiaco soep
Ingrediënten | Hoeveelheid voor 1,5 liter soep |
Aardappel vastkokend | ongeveer 400 gram |
Aardappel kruimig | ongeveer 300 gram |
Kappertjes | Een potje |
Olijfolie of boter | 2 eetlepels / klontjes |
Kip met bot | 500 gram, mag ook kipfilet |
Tomaat | 4 stuks |
Ui | 4 stuks |
Crème Fraiche | 200 ml |
Zout | Naar smaak |
Guasca kruiden | Beetje |
Mais aan de kolf | 3 kolven |
Bereiding van ajiaco soep
- Snij de ui en tomaat in kleine stukjes
- Bak de ui en tomaat in wat olie (dit heet hogao, spreek uit “ow-gauw” zonder de Nederlandse g-klank)
- Snij de aardappels in kleine stukjes
- Snij de kolven in 4 stukken
- Kook de grote stukken kip in een pan met ongeveer 1 à 1,5 liter water
- Laat dit ongeveer 20 minuten koken
- Haal de kip uit de pan met kokend water
- Voeg de aardappels toe aan het water waar de kip net in zat
- Trek het vlees van de kip in reepjes van de botten en doe het vlees terug in de pan
- Doe de tomaat en ui mix (hogao) in de pan met kip, water en aardappel
- Voeg de stukken maiskolf toe
- Laat dit een half uur doorkoken, voeg naar smaak zout toe
- Schep de soep in kommetjes
- Doe een flinke schep crème fraîche in iedere kom
- Zet een potje kappertjes op tafel, zodat iedereen zelf kappertjes in de soep kan scheppen
- Voilà! Colombiaanse ajiaco!