Zelf een bouillon maken als basis voor kippensoep? Of natuurlijk om gewoon zo te drinken? Je kan hier lezen hoe dat moet. Het is niet moeilijk, maar kost wel aardig wat tijd. Wat je ervoor terugkrijgt is een huis dat héérlijk ruikt naar kippenbouillon en natuurlijk een nog veel lekkerdere bouillon, zónder kunstmatige toevoegingen en zélfgemaakt!
Naam | Kippenbouillon |
Moeilijkheid | Medium |
Voorbereidingstijd | 10 minuten |
Kooktijd | 3 tot 5 uur (incl. water laten koken) |
Totale bereidingsduur | ongeveer 3,5 tot 5 uur (veel wachttijd) |
Vegetarisch | Nee |
Ingrediënten |
Hoeveelheid voor 2 liter bouillon |
Kip (hele kip of delen met botten) | ongeveer 800 gram |
Ui | ongeveer 800 gram |
Knoflook | twee bollen |
Bleekselderij | twee stengels |
Laurierblad | ongeveer 4 stuks |
Zout | naar smaak |
Bereiding
- Snij de ui en bleekselderij in grove stukken
- De kip kan als geheel gebruikt worden, of in grove stukken gesneden worden
- Snij de knoflook in grove stukken zonder het te pellen
- Doe 4 liter water in een pan en voeg alle ingrediënten hieraan toe
- Breng het water aan de kook maar zet het vuur daarna zacht
- Laat het mengsel 3 tot 5 uur lang net-niet koken met het deksel schuin op de pan
- Schep de grove delen uit de soep
- Zeef de overgebleven soep met een fijne zeef. Als je hele heldere bouillon wilt, kan je de soep door een dunne theedoek of kaasdoek filteren
- Als je wilt, kan je de kip in reepjes scheuren en terug doen in de bouillon
- Voeg naar smaak wat zout toe aan de bouillon
- Voilà! Kippenbouillon!
Dit is een heerlijke basis voor kippensoep, maar het kan ook gewoon meteen gegeten worden.
Wanneer in een ander recept een blokje kippenbouillon wordt gebruikt als ingredient, kan je deze zelfgemaakte kippenbouillon gebruiken. Soepen waarbij deze bouillon gebruikt kan worden, vind je bij Kippensoepen en Groentesoepen.