Ossenstaartsoep is een bekende heldere vleessoep. De oorsprong van het recept ligt in Frankrijk, maar in Nederland wordt deze soep ook al heel lang gemaakt en gegeten. Het is een heerlijke soep die wel wat tijd vergt. De soep moet heel wat uren trekken om het vlees goed gaar te krijgen en de smaak goed door te laten dringen. Na het koken filter je de soep door een zeef om alle grote stukken er weer uit te halen. Vervolgens voeg je het vlees weer terug in de soep.
Ossenstaartsoep is een heerlijk voorgerecht en smaakt echt fantastisch. Het is ook glutenvrij en als je het op deze manier maakt, zonder pakjes of bouillonblokjes, is het 100% zonder additieven of onuitspreekbare ingrediënten. Echt een klassiek recept die je eens gemaakt moet hebben.
Je kan een ossenstaart kopen bij specialistische slagers of gewoon online direct vanaf de boerderij.
Lees hier het makkelijke recept voor zelfgemaakte ossenstaartsoep.
Naam | Ossenstaartsoep |
Moeilijkheid | Medium |
Voorbereidingstijd | 10 minuten |
Kooktijd | 3 uur (incl. water laten koken) |
Totale bereidingsduur | tussen de 3 en 3,5 uur |
Vegetarisch | Nee |
Ingrediënten voor ossenstaartsoep
Ingrediënten | Hoeveelheid voor 1 liter soep |
Ossenstaart | 400 gram |
Wortelen | ongeveer 200 gram |
Ui | twee stuks |
Selderij | een bosje |
Foelie | een klein stukje |
Peperkorrels | ongeveer 20 gram |
Kruidnagels | 3 tot 12 stuks |
Zout | naar smaak |
Boter | 50 gram |
Bereiding van ossenstaartsoep
- Snij alle groenten in kleine stukjes
- Smelt de boter in een soeppan
- Bak de ossenstaart en de groenten aan in deze pan
- Voeg 1,5 liter lauw water toe en laat dit koken
- Voeg de peperkorrels, foelie en kruidnagel toe
- Laat dit ongeveer 3 uur heel zachtjes koken
- Giet de soep door een vergiet zodat alle grote onderdelen in de zeef achterblijven en je alleen de heldere soep over houdt
- Haal het vlees van de botten en doe dit terug in de soep
- Voilà! Ossenstaartsoep!